Statutul International  I. P. A.

* Capitolul I   - Principii fundamentale
* Capitolul II  - Sectiile nationale
* Capitolul III - Comitetul executiv international
* Capitolul IV- Biroul executiv permanent
* Capitolul V - Finantele
* Capitolul VI- Alte reguli


        Capitolul I - Principii fundamentale

    Articolul 1 - Titlu, motto, sigla si limbile oficiale
1. Asociatia este recunoscuta sub denumirea de "Asociatia Internationala a Politistilor" (IPA).
2. Motto-ul este īn limba Esperanto "SERVO PER AMIKECO" (servicii prin prietenie).
3. Sigla IPA este protejata prin drepturi de autor si poate fi folosita doar īn cadrul asociatiei
4. Limbile oficiale ale Asociatiei sunt engleza, franceza, germana si spaniola.

    Articolul 2 - Scopurile Asociatiei
1. IPA este o structura independenta compusa din membri ai politiei ce apartin Sectiilor Nationale, active sau rezervisti, fara a tine cont de grad, sex, rasa, culoare, limba sau religie. Scopul este de a crea legaturi de prietenie si de a promova cooperarea internationala. Respecta principiile mentionate īn Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata de Natiunile Unite īn 1948 si respinge orice forma de constrāngere. Scopurile ei include dezvoltarea relatiilor culturale īn rāndul membrilor, īmpartasirea cunostintelor generale si schimb de experienta profesionala; īn plus, sprijina colaborarea tacita īn sfera sociala si contribuie, īn limita posibilitatilor la mentinerea pacii īn lume si la īntelegerea īntre oameni.
2. Pāna īn momentul de fata a reusit sa:
      a. īncurajeze contactele personale prin organizarea unor excursii pentru schimb de experienta, organizānd vacante īn grup si initiind comunicarea prin corespondenta;
      b. promoveze respectul pentru lege si ordine īn randul politistilor apartinānd tuturor sectiilor nationale;
      c. dezvolte activitatile sociale si culturale si  sa īncurajeze schimbul experientelor profesionale;
      d. impuna imaginea politiei īn rāndul sectiilor ei si sa īmbunatateasca relatiile dintre politisti si ceilalti oameni;
      e. dezvolte schimbul de experienta īntre tineri si sa intensifice īntālnirile lor pe plan international pentru a promova toleranta si īntelegerea īntre oameni si respectul pentru politie;
      f. faciliteze schimbul frecvent de publicatii īntre sectiile nationale si sa ofere informatii pentru publicatiile nationale IPA, informatii ce au relevanta pentru Asociatie;
      g. promoveze publicatiile internationale si sa sprijine pregatirea unei bibliografii despre responsabilitatile politiei si, daca este posibil si despre problemele legale;
      h. faciliteze cooperarea internationala prin legaturi de prietenie īntre ofiterii de politie din toate continentele si sa contribuie la o īntelegere mutuala a problemelor profesionale.
   
    Articolul 3 - Structura si sediul
1. Asociatia trebuie sa fie compusa doar din Sectii Nationale (numite exact asa) ce colaboreaza īn cadrul Comitetului Executiv International (IEC) pentru a-si atinge obiectivele comune. Toate deciziile luate de IEC sunt luate īn asa fel incat sa nu contravina legilor din tara de origine.
2. Sediul Asociatiei este la Geneva, īn Elvetia unde se aplica legea corespunzatoare ( Articolul 60 din Codul civil elvetian CCS)
3. Datoriile Asociatiei se limiteaza la bunurile acesteia ( Articolul 75 a CCS). Datoria fiecarei sectii este limitata la balanta anuala.


        Capitolul II - Sectiile nationale

    Articolul 4 - Fondarea si afilierea
Sectiile pot fi infiintate īn orice tara care nu are deja o sectie IPA, procedura trebuie efectuata īn conformitate cu Directiva pentru fondarea si afilierea Sectiilor Nationale.

    Articolul 5 - Membrii
Sectiile trebuie sa selecteze membri din cadrul politiei din tara respectiva pe baza principiilor din Statutul International ( IS) Articolul 2.1.
Exista urmatoarele categorii de membri:
      a) membri de drept
      b) membri asociati straini
      c) membri extraordinari
Definitiile si criteriile pe baza carora se acorda statutul de membru sunt mentionate īn Regulamentul International ( IR), Articolul 2.

    Articolul 6 - Statutul
1. Sectiile trebuie sa conceapa statute care sa nu contravina celui international.
2. Nerespectarea statutului international, Regulamentului sau Directivelor, trebuie comunicata sectiei careia īi apartine membrul respective. Daca sectia nu ia masuri va fi considerata responsabila de sfidare si se va actiona īn conformitate cu IR, Articolul 5.1.a.

    Articolul 7 - Administrarea si structura
1. Sectiile trebuie sa aleaga un Comitet Executiv National ale carui mandate trebuie limitate īn timp de statut si care trebuie sa aiba cel putin un
      - Presedinte
      - Secretar General
      - Trezorier
2. Sectiile sunt independente din punct de vedere administrativ.
3. Sectiile trebuie sa fie autonome si sa respecte prevederile Regulamentului.

    Articolul 8 - Suspendarea
1. O sectie poate fi suspendata de IEC, sau, īn cazuri exceptionale, de Biroul Executiv Permanent (PEB).
2. Motivele suspendarii si procedura trebuie sa respecte IR, Articolul 5.

    Articolul 9 - Excluderea
1. Dupa suspendare urmeaza excluderea care nu poate fi evitata atāta timp cāt īnca persista motivul suspendarii. Excluderile sunt valabile īn momentul īn care sunt votate de doua treimi din presedintii sau reprezentantii sectiilor la Congresul IPA sau la Conferinta IEC.
2. Īn momentul īn care sectia a fost desfiintata membrii pot deveni Membri Asociati Straini ai altor Sectii, conform IR, Articolul 2.1.b). 


        Capitolul III - Comitetul Executiv International

    Articolul 10 - Sarcinile si structura
1. IEC-ul este componenta suprema a Asociatiei si īsi asuma toate responsabilitatile.
2. IEC-ul este compus din un delegate al fiecarei sectii si PEB. La fiecare trei ani are loc un Congres al IPA, iar, o data pe an o Conferinta a IEC-ului.
3. La Congresul IPA sau la Conferinta IEC-ului trebuie sa fie prezente sau reprezentate minim trei patrimi din sectii plus minim cinci membri ai PEB-ului.
4. Biroul Executiv Permanent (PEB) trebuie sa stabileasca Congresul IPA sau Conferinta IEC la data si locul aprobat de IEC. Daca motive serioase impugn anumite schimbari, PEB-ul este cel care trebuie sa ia decizia.
5. Va fi convocat un Congres Extraordinar IPA daca: - cel putin 50% din sectii fac o propunere scrisa īn acest sens catre PEB sau - devin necesare noi alegeri dupa formarea unui Comitet de Criza īn conformitate cu IS, Articolul 13.1. Astfel, noile alegeri trebuie organizate īn maxim un an de la data stabilirii comitetului de criza. Daca o Conferinta IPA este stabilita īn acest interval trebuie considerate un Congres Extraordinar IPA. - Trebuie analizate si rezolvate neconcordantele dintre Articolele Statutului International, dupa cum se descrie īn IS, Articolul 21.3.
6. Fiecare sectie si PEB-ul trebuie sa aiba un reprezentant īn PEB.
7. Reprezentantul "IBZ Schloss Gimborn" (Centrul Educational International la Castelul Gimborn) trebuie sa asiste la Congresele IPA si la Conferintele IEC iar cheltuielile trebuie suportate de Asociatie. Acest reprezentant trebuie sa vorbeasca doar despre problemele referitoare la IBZ Schloss Gimborn si nu beneficiaza de drept de vot.
8. Conditiile de participare la Congresele IPA si la Conferintele IEC se regasesc īn IR, Articolul 10. 


        Capitolul IV - Biroul executiv permanent

    Articolul 11 - Alegerea si structura
1. PEB-ul este ales la Congresul IPA pe o perioada de trei ani.
2. Este compus din:
      - Presedinte International
      - Trei vicepresedinti internationali
      - Secretar general International
      - Asistent secretar General International
      - Trezorier international
      - Asistent Trezorier International.
Membrii PEB pot fi realesi.
3. Procedura pentru alegeri trebuie sa se desfasoare conform IR, Articolul 15.

    Articolul 12 - Responsabilitatile PEB-ului
1. PEB-ul este responsabil pentru conducerea Asociatiei si pentru implementarea deciziilor adoptate de IEC. Trebuie sa aiba puterea de a actiona cu acordul IEC īn orice problema ce necesita solutionare urgenta.
2. Presedintele International si un membru al PEB-ului trebuie sa reprezinte interesele Asociatiei si din punct de vedere juridic.
3. Metodele de lucru ale PEB-ului trebuie sa respecte Regulamentul.

    Articolul 13 - Comitetul de criza
1. Īn eventualitatea īn care PEB-ul este īn imposibilitatea de a-si desfasura activitatea trebuie īnfiintat un Comitet de Criza care sa aiba cinci presedinti ai celor mai vechi sectii ( Regatul Unit, Olanda, Belgia, Franta si Norvegia). Daca una dintre aceste sectii este eliminate prin dizolvare sau excludere locul ei va fi luat de sectia īnfiintata imediat dupa cele cinci.
2. Comitetul de Criza este responsabil pentru ceea ce se īntāmpla pāna īn momentul unor noi alegeri conform IS, Articolul 10.5.

    Articolul 14 - Comisiile internationale
1. Pentru ca scopurile Asociatiei sa fie atinse este necesara prezenta a cinci Comisii care sa sustina lucrarile PEB.
     - Comisia Internationala pentru Relatii Externe ( ERC)
     - Comisia Culturala Internationala ( ICC)
     - Comisia Interna si Internationala ( IIC)
     - Comisia Profesionala Internationala ( IPC)
     - Comisia Sociala Internationala (ISC)
2. Īntālnirea membrilor comisiei, responsabilitatile lor si metodele de lucru trebuie sa fie īn conformitate cu Directiva pentru Comisiile Internationale.

        Capitolul V - Finantele

    Articolul 15 - Managementul financiar
1. Trezoreria Internationala trebuie sa se ocupe de bunurile Asociatiei īn conformitate cu deciziile IEC si PEB.
2. Toate cheltuielile efectuate de Trezoreria Internationala pentru transport si cazare trebuie sa se faca īn conformitate cu Directiva pentru Cheltuielile de Transport si Cazare.
3. Fiecare sectie trebuie sa depuna, īnainte de Congresul IPA sau Conferinta IEC din fiecare an,taxele internationale stabilite de IEC.
4. Anul financiar trebuie sa corespunda anului calendaristic. Trezoreria Internationala trebuie sa finalizeze conturile pe 31 decembrie īn fiecare an si sa trimita un set de rapoarte despre situatia financiara a Asociatiei la IEC.

    Articolul 16 - Auditul rapoartelor
1. Bilanturile, voucherele, rapoartele bancare, etc, trebuie examinate anual de un auditor extern.
2. Auditorii interni trebuie alesi la Congresul IPA pe o perioada de trei ani. Schimbarea poate fi facuta doar o singura data. Procedura pentru alegeri si responsabilitatile trebuie sa respecte IR, Articolul 17.


        Capitolul VI - Alte reguli

    Articolul 17 - Impartialitatea
Membrii PEB, membrii Comisiei Internationale, Auditorii Interni si membrii Comitetului de Criza trebuie sa-si īndeplineasca obligatiile independent de interesele sectiilor lor pentru binele exclusiv al Asociatiei.

    Articolul 18 - Publicatiile
1. Declaratiile politice, religioase sau rasiale nu trebuie publicate īn numele asociatiei. Asociatia trebuie sa fie neutra īn toate publicatiile.
2. Rapoartele si procesele verbale marcate cu "intern" nu trebuie nici publicate,nici oferite persoanelor neautorizate.

    Articolul 19 - Dizolvarea
1. Dizolvarea IPA se poate decide doar la un Congres Extradorinar cu doua treimi majoritate de voturi ale sectiilor prezente sau reprezentate.
2. Īn eventualitatea dizolvarii bunurile Asociatiei trebuie donate unor organizatii internationale alese la Congresul Extraordinar IPA.

    Articolul 20 - Regulamentul si directivele
1. Regulamentul International trebuie sa sustina Statutul International.
2. Procedurile complexe au problemele ce necesita o explicare amanuntita pot fi detaliate de directive.
3. Regulamentul International si Directivele fac parte din Statutul International.

    Articolul 21 - Modificarea statutului
1. Modificarea Statutului poate fi decisa la Congresul IPA cu doua treimi din voturile sectiilor prezente sau reprezentate.
2. Orice amendament trebuie sa īntre īn vigoare imediat dupa īnchiderea lucrarilor.
3. Daca amendamentul Statutului contrazice orice alt articol al Statutului International si Regulamentul, la Conferinta IEC ( considerate Congres Extraordinar IPA) se va remedia greseala. Īntrunirea va continua ca o conferinta IEC.
4. Toate problemele de interpretare īn legatura cu Statutul pot fi rezolvate provizoriu de PEB īn asteptarea unei decizii IEC.

    Articolul 22 - Intrarea īn vigoare
Acest Statut International a fost adoptat la cel de al 18-lea Congres IPA la Ljubljana, Slovenia si a intrat īn vigoare īncepānd cu data de 22 septembrie 2006.


Arthur Trop